Kuchnia

PRZEPISY

K-Mielone na patyku
Ćevapčići - przepis
Składniki:
0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg wołowiny zrazowej
1/2 pęczka natki pietruszki
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 białko

1. Mięso mielimy. Mieszamy. Możemy skorzystać z gotowego mielonego, ale efekt nie będzie już taki dobry ;)
2. Siekamy drobno natkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Mieszamy mięso z natką, cebulą, czosnkiem, przyprawami oraz białkiem.
4. Wstawiamy mięso na ok. 2 godziny do lodówki, aby połączyły się wszystkie smaki.
5. Formujemy z mięsa podłużne wałeczki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków wcześniej namoczone w zimnej wodzie.
6. Pieczemy na grillu przez ok. 25 minut obracając co 5 minut, tak aby upiekły się równomiernie.
Podajemy z sosem tzatziki, ajwarem czy ljutenicą oraz pieczonymi ziemniakami. Przygotowując moje Ćevapčići przeczytałam wiele przepisów. W wielu z nich pojawiał się proszek do pieczenia czy mąka, ale ja zrezygnowałam z tych dodatków. Nie użyłam też jagnięciny, ale tylko z uwagi na jej niedostępność w mojej okolicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation