Kuchnia

PRZEPISY

Kruche babeczki - DomPelenPomyslow.pl

Ciasto słodkie
500 g mąki
200 g masła
40 g smalcu
60 g cukru pudru
3 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto słone
500 g mąki
200 g masła
40 g smalcu
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do babeczek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód babeczek nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika. Każdą babeczkę przekładając na blat delikatnie upuszczamy. Następnie przekręcamy do góry nogami. Babeczka powinna bez problemu wyjść z foremki. Babeczki należy wyjąc z foremek, gdy są jeszcze gorące.
Notes
- babeczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka tygodni
- babeczki można nadziać delikatnym kremem na bazie bitej śmietany i udekorować owocami
- świetnie smakują w wersji wytrawnej np. z farszem pieczarkowym
By Małgorzata Hert
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation