Kuchnia

torty idesery

Tort bezowy Pina Colada

Spody bezowe (2 sztuki):

6- 8 białek – w zależności od wielkości jajek
300 g cukru drobnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki winnego octu lub soku z cytryny
szczypta soli
Z białek i soli ubić pianę, gdy będzie lśniąca i zwarta, zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać cukier, łyżka po łyżce, tak by za każdym razem mógł się wmiksować do białek. Potem wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet lub sok z cytryny, ponownie łagodnie przemieszać, tylko do połączenia składników. Białkową masę podzielić na dwie części. Z każdej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować około 22 centymetrowy okrąg. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika, piec 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 110 i piec, a w zasadzie suszyć – 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Bezę trzeba kontrolować, sprawdzać, czy się nie przypieka za bardzo od góry albo dołu (wtedy wyłączyć ogrzewanie na chwilę od dołu- czy góry albo zmienić blaty) Ja piekę z termoobiegiem.

Krem ananasowy

1 ananas – może być z puszki (wtedy puszka co najmniej 300 ml)
2 łyżki cukru trzcinowego
pół szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego
garść świeżej mięty ananasowej – jeśli nie macie, użyjcie zwykłej
Ananasa obrać i pokroić w kostkę( pół szklanki zostawić do dekoracji) Jeśli ananas jest z puszki, odsączyć go. Pozostałą część zmiksować z cukrem, likierem. Przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez około pół godziny do zgęstnięcia. Potem dodać wiórki kokosowe, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać posiekaną miętę.

Krem kokosowy:

200 ml mleka kokosowego
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru kokosowego
Do dekoracji wiórki lub płatki kokosowe

Mleko przelać do garnka, dodać cukier i likier kokosowy. Gotować na małym ogniu przez około pół godziny, pod uchyloną pokrywką. Co jakiś czas przemieszać masę. Gorący, zredukowany o 1/3 krem wlać do serka mascarpone i delikatnie zmiksować przez około minutę, tak by nie rozrzedzić masy.

Obie masy przed nałożeniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Na upieczony spód bezowy wyłożyć łyżkę kremu anansowego, na niego kokosowy, potem ananasa w kostkach i ponownie odrobinę kremu anansowego. Przykryć drugim blatem, na którego wierzchu znowu wyłożyć krem kokosowy i udekorować świeżym ananasem miętą lub wiórkami kokosa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation