Kuchnia

torty idesery

Deser serowy - Przepis
Składniki:
1kg twarogu dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego*
3 jajka
250g masła
220g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
50g czekolady gorzkiej
ok. 300g ciasteczek pełnoziarnistych lub herbatników w czekoladzie lub bez (u mnie Digestive w czekoladzie mlecznej)
ok. 400g świeżych malin
trochę startej czekolady do dekoracji
trochę płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Ciasteczka rozkruszyć. (Można na całkiem drobno lub połamać na kawałki. W tym celu najlepiej włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
Połowę ciasteczek rozłożyć w pucharkach (salaterkach lub miseczkach). Resztę odstawić na bok.
Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać posiekane 50g czekolady. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady.
Do pucharków wyłożyć jasną masę serową. Na nią resztę pokruszonych ciasteczek, połowę malin, kolejno czekoladową masę serową. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.
Następnie udekorować startą czekoladą, resztą malin i płatkami migdałowymi. Podawać lub dalej chłodzić w lodówce.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation