Kuchnia

ciastka

z cukrem pudrem: sernik z orzechami w karmelu


Spód:
170 gramów ciasteczek typu petitki
90 gramów roztopionego masła
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu półtłustego
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
6 jaj
150 gramów stopionego, schłodzonego masła

masa orzechowa:
250 gramów średnio posiekanych włoskich orzechów
5 łyżek miodu
180 gramów cukru (optymalnie brązowego)
150 gramów masła

Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem.

Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg ucieramy z cukrami i żółtkami, dodajemy masło i budyń, ucieramy.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 minut, pieczemy około 40 minut, a potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Przez 40 minut i oczywiście w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika ! Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki, studzimy w ten sposób przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego schłodzenia.

Masa orzechowa.
W rondlu rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, wsypujemy orzechy, mieszamy, masa ma oblepić orzechy.


Od razu wykładamy ją na powierzchnię ciasta, wygładzamy, leciutko dociskamy, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na kilkanaście godzin).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation