Kuchnia

ciastka

Biała Pavlova - Przepis
Składniki:
4 białka
280g cukru
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500ml słodkiej śmietany 30%
dowolne owoce, u mnie 125g malin i 125g borówek
ewentualnie 50g czekolady dowolnej, u mnie gorzkiej*
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
Masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek mniej więcej o grubości 3cm. Wyrównać z góry.
Bezę wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec 1 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku.
Gdy beza ostygnie wyłożyć ją np. na paterę. Najłatwiej jest położyć bezę górą do dołu (wtedy nam się nie pokruszy) i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Wyłożyć na bezę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować nią śmietanę. Na górze ułożyć umyte i osuszone owoce.
Można serwować od razu.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego Smile.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation