Kuchnia

pieczywo

Mleczne bułeczki śniadaniowe

Składniki

500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 550)
torebka suszonych drożdży instant (7g)
80 g masła
180 g letniego mleka (1,5%)
2 jajka
50 g cukru
łyżeczka soli

Instrukcja

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy masło. Gotujemy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zestawiamy i czekamy by ostygło (powinno być letnie, lecz nie gorące).
Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą.
Wlewając powoli mleko z masłem zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem. Następnie wbijamy jajka i dalej wyrabiamy ciasto.
Po 10 minutach osiągnie formę kuli. Przekładamy je do misy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 porcji. Każdą kulkę spłaszczamy i próbujemy zlepić boki jakby kleiło się pierożki. Tak złożone bułeczki kładziemy złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem.
Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę. W tym czasie podwoją objętość.
Wyrośnięte bułeczki nacinamy pod skosem w trzech miejscach, ostrym nożem.
Rozbełtane jajko mieszamy z łyżeczką mleka i smarujemy wierzch bułeczek.
Bułeczki śniadaniowe pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, aż będą lekko rumiane.
Przed podaniem studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation