Kuchnia

pieczywo

Just My Delicious: 11/01/2011 - 12/01/2011


Drożdżówki z Serem

Składniki na ciasto drożdżowe:

220ml mleka
40g świeżych drożdży
200g cukru
500g mąki pszennej
80g masła
1 jajko

W rondelku podgrzej mleko tak, aby było letnie, następnie dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W misce wymieszaj mąkę z letnimi drożdżami i cukrem w mleku, dodaj miękkie masło w kawałkach oraz jajko i wyrób wszystko na jednolite gładkie ciasto. Pozostaw je do podwojenia objętości na ok 30 minut. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość podziel je na 12 równych części i z każdej z nich uformuj placuszek z bardziej puchatymi brzegami. Ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia placuszki pozostaw na 15 minut do napuszenia się.

Składniki na nadzienie z sera:
1 jajko
70g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
500g twarogu
100g gęstej śmietany kremówki

1 jajko
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie i tak powstałą masę nakładaj na napuszone już placuszki. Każdą drożdżówkę posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie piecz w 200C przez ok 20 minut.

Sugestie: Zamiast cukru waniliowego możesz użyć esencji waniliowej. Ilość drożdżówek możesz dowolnie dostosowywać do własnych preferencji.

Wersja light: Kremówkę możesz zastąpić kilkoma łyżkami mleka lub jogurtu / maślanki.

Pytanie: Czym zastąpić świeże drożdże?
Odpowiedź: Zastąpisz je drożdżami instant (suche). Wystarczy ok 7-10 gram do przygotowania tych drożdżówek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation