Kuchnia

przetwory

Hummus
Hummus to potrawa bliskowschodnia, podajemy go z pieczywem typu pita. Ładnie wygląda w miseczce, polany oliwą, z ćwiartką cytryny. Można go też posypać zieleniną lub pieprzem. No i oczywiście można przygotować warzywa jako dodatek.

Hummus nabieramy z miseczki kawałkami pieczywa lub smarujemy nim kanapki (sposób polski).

SKŁADNIKI

2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 małe ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
1 cytryna
2 łyżki tahini – pasty z nasion sezamu
sól, pieprz, słodka papryka
kmin rzymski (absolutnie nie da się tego zastapić kminkiem)
WYKONANIE

Ciecierzycę najpierw moczymy całą noc, a następnie gotujemy do miękkości.
Odsączoną ciecierzycę miksujemy z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką, kminem. Doprawiamy do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation