Kuchnia

Muffinki

Mini-babeczki jagodowe

Składniki:
- 80 g margaryny z masłem
- 280 g maślanki
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 220 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g jagód

Sposób przygotowania:

Margarynę z masłem roztopić i lekko przestudzić. Zagłębienia w formie wyłożyć papilotkami ( u mnie forma na 24 mini-babeczki).
Rozgrzać piekarnik na 180 stopni C.
Maślankę wlać do miski. Dodać cukier, jajka i roztopioną margarynę, a następnie dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczeni i sodą, dodać do masy maślankowej i lekko wymieszać. Na koniec wsypać jagody i ponownie wymieszać.
Ciasto rozprowadzić w zagłębieniach formy i wstawić do piekarnika na ok 20 minut.
Wystudzić.

Krem:

200 g twarożku śmietankowego wymieszać ze 100 g cukru pudru i opcjonalnie dodać fioletowego barwnika.
Krem rozdzielić na babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation