Kuchnia

Smaki Azji

Chińska zupa z kurczakiem i jajkiem

Składniki(na 4 porcje):
1l bulionu wołowego lub drobiowego
300g piersi z kurczaka
60ml zimnej wody
30ml jasnego sosu sojowego
1 duża cebula
1 mała papryczka chili
1 duże jajko
3 łyżki oleju roślinnego
3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu ryżowego


Przygotowanie:


Cebulę pokroić w małą kostkę, papryczkę chili drobno posiekać. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski.

Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w zimnej wodzie, dodać sos sojowy oraz ocet ryżowy, wymieszać.

Do miski wbić jajko i dokładnie roztrzepać.

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej roślinny. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i ją zeszklić. Do cebuli dodać posiekaną papryczkę i smażyc na wolnym ogniu 2 minuty, często mieszając. Wsypać brązowy cukier. Trzymać na wolnym ogniu przez 3 minuty często mieszając, szczególnie przy dnie.

Dodać kurczaka i smażyć 5 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dodać mieszankę z wody i mąki kukurydzianej, gotować, cały czas mieszając. Kiedy zupa lekko zgęstnieje, mieszać dalej i cieniutką strużką wlewać roztrzepane jajko tak, żeby powstały cienkie jajeczne nitki.

Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation