Kuchnia

ciasta & ciasteczka

Kopiec Kreta

Składniki na spód:
- 350 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo lub neo z nadzieniem czekoladowym)
- 70 g masła

Składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Ponadto:
- 7 średniej wielkości bananów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 80 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
- 250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo lub neo z nadzieniem czekoladowym)

Spód do tarty przenieść na tortownicę. Obrane banany skropić sokiem z cytryny, poukładać obok siebie na spodzie ciasteczkowym.
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać czekoladę, pastę z wanilii i wymieszać. Wyłożyć w kształcie kopca na banany.
Ciasteczka zmiksować w malakserze do otrzymania masy o konsystencji grubego piasku. Posypać po górze ciasta, schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation