Kuchnia

termiś

Syrop jarzębinowy

Porcja: 300 ml
Czas przygotowania: 2 dni

Składniki:
600 ml wody,
300 g jarzębiny,
250-350 g brązowego cukru diamant,
skórka obrana z jednej pomarańczy,
2 gałązki rozmarynu.

Przygotowanie:
Owoce zmrozić na dwa dni. Rozmrożone włożyć do rondla razem z pozostałymi składnikami, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i podgrzewać (bez gotowania, bez przykrycia) przez 30 minut. Odstawić.
Następnego dnia czynność powtórzyć.
Gorący syrop przecedzić na sicie, przelać do wyparzonej butelki lub małych słoiczków. Można go pasteryzować na sucho (gorący szczelnie zamknąć w słoikach, wystudzić do góry dnem), lub wystudzić i przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation