Kuchnia

termiś

Sałatka na zimę z czerwonej kapusty.
Sałatka na zimę z czerwonej kapusty.



Składniki :
4 kg czerwonej kapusty
1,5 kg cebuli
4-5 listków laurowych
15 ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki białej gorczycy
1 szklanka octu 10%
sól
woda
Sposób wykonania :
Kapustę poszatkować, cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry. Wsypać do dużego garnka,wymieszać, zalać wodą , tak aby cała była zanurzona w wodzie, postawić na ogniu, ugotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy, sól i ocet, wymieszać. Gorącą sałatkę wyłożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.
Octu można dać więcej według gustu i smaku.
Jeśli ktoś nie lubi octu możemy dać kwasek cytrynowy.

Smakuje wyśmienicie ! :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation