Kuchnia

termiś

Dynia marynowana Kasi
Składniki

- ok.2,5 kg dyni, bez skórki, pestek i włókien

Zalewa
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- kilkanaście sztuk goździków
- troszkę cynamonu
- ok. 3 szklanek cukru (może być więcej, należy posmakować zalewę i dosłodzić według własnego uznania)
- cukier waniliowy
W dość dużym garnku przygotować zalewę i zagotować ją. Umyć dynię, pokroić w drobną kostkę i wrzucać do gotującej się zalewy. Gotować na maleńkim ogniu do czasu, aż dynia będzie miękka- uważać, żeby się nie rozgotowała.
Wyjąć goździki, dynię wraz z gorącą zalewą przekładać do słoików, dokładnie zakręcić, stawiać do góry dnem. Nie pasteryzować!
(Od wielu lat w taki sposób robię przetwory i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby się popsuły)
Przepis udostępniony przez Kasia z Płocka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation