Kuchnia

kulinaria

Ogórki po góralsku
składniki:
- 5 kg ogórków
- 8 łyżek soli
- 6 łyżeczek chilli w proszku
- 16 łyżek oleju
- 3 główki obranego z łupin czosnku
- 1,2 kg cukru
- 3 szklanki octu

Ogórki umyć i pokroić w kawałki ok. 3-5 cm. Posypać solą i zostawić na 12 godzin, by puściły sok. Odlać płyn i zmieszać ogórki z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Ocet z cukrem zagotować i wystudzić. Na patelnię wlać olej, wsypać chilli i krótko podgrzać, wystudzić. Zawartość patelni zmieszać z zalewą z cukru i octu. Płynem zalać ogórki, odstawić na 24 godziny potrząsając naczyniem od czasu do czasu, by zalewa dobrze pokryła każdą część warzywa. Pod wpływem płynu ogórki się pomarszczą. Przełożyć je do słoików i odstawić do spiżarni. Nie pasteryzować.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation