Kuchnia

kulinaria

KLUSKI Z SERKA WANILIOWEGO

(2 porcje)
250g serka homogenizowanego waniliowego (najlepiej takiego z pokruszoną laską wanilii),
1 jajko,
1-1,5 szklanki mąki,
masło,
cukier,
cynamon (opcjonalnie)

Serek i jajko połączyć w misce. Stopniowo mieszając, dodawać po trochę mąki, aż masa nabierze gęstej konsystencji. Ilość mąki zależy od gęstości serka, ale powinno być jej tyle, by czuć było opór podczas mieszania ciasta.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody włożyć łyżkę aby się nagrzała, wówczas nabrać masę łyżeczką i szybko włożyć do wody – kluseczka powinna sama odpaść. Tak postępować aż do zużycia całego ciasta. Gotować kluski na małym ogniu przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Kluseczki podawać polane stopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem. Latem można je także podać z owocami :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation