Kuchnia

przetwory

Sos do lasagne z cukinii, pomidorów i papryki
Wiem co jem:

Sos do lasagne w słoikach
(przepis własny)

Składniki:
3,5kg dojrzałych pomidorów odmiany Lima (podłużne)
1kg cukinii
1kg czerwonej papryki
0,25kg cebuli
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
3 łyżki oleju rzepakowego

Pomidory kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do garnka, wlewam pół szklanki wody i podgrzewam na małym ogniu tak długo aż skórka z pomidorów zacznie odchodzić. Odstawiam na pół godziny do przestygnięcia i przecieram je przez sito aby pozbyć się pestek i skórek. Przetarty mus ponownie stawiam na gazie i gotuję na wolnym ogniu do momentu aż objętość zmniejszy się o połowę.
Usuwam z papryki gniazda nasienne, obieram cebulę i usuwam pestki z cukinii. Wszystkie warzywa szatkuję elektrycznie na tarce z dużymi otworami. Rozgrzewam na patelni olej i porcjami przesmażam zszatkowane warzywa. Przekładam je do sosu pomidorowego. Dodaje przyprawy i gotuje wszystko na małym ogniu jeszcze pół godziny. Przekładam do czystych wyparzonych słoików. Wycieram do sucha z ewentualnych zabrudzeń krawędź słoików i szczelnie zakręcam. Pasteryzuję 20 minut. Przechowuję w chłodnej spiżarni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation