Kuchnia

przetwory

Sałatka z ogórków na zimę/sałatka szwedzka - zobacz zdjęcie i przepis

Składniki:

5 kg ogorków gruntowych

8-10 średnich marchewek

2-3 cebule

2 szklanki octu

2,5-3 szklanki cukru

sól

pieprz czarny mielony

olej

15 liści laurowych

25 ziaren ziela angielskiego

1/2 opakowania pieprzu czarnego ziarnistego

1 opakowanie gorczycy



Przygotowanie:

Marchew i cebulę obieramy, ogórki tylko myjemy i szatkujemy warzywa na cienkie talarki.

Posypujemy około 3 łyżkami soli i cukrem. Mieszamy, odstawiamy na 30 minut-godzinę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, pieprz ziarnisty, ocet i łyżkę pieprzu mielonego, dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na jakieś 12 godzin w chłodnym miejscu, kilka razy w tym czasie wszystko mieszając.

W razie potrzeby dodajemy trochę cukru, soli lub pieprzu mielonego (ewentualnie octu).

Sałatkę przekładamy do niedużych słoików, dodajemy zalewę, aby przykryła wszystkie warzywa i na sam koniec po 2-3 łyżki oleju do każdego słoika.

Pasteryzujemy okolo 10-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation