Kuchnia

Amciu

żurek
Składniki
Zakwas:

mąka żytnia razowa (typ 2000), 7 łyżek
letnia przegotowana woda, 500 mililitrów
czosnek, 2 ząbki
ziele angielskie, 2 ziarna
liście laurowe, 2 sztuki
pieprz czarny, 8 ziaren
Żurek:

bulion warzywny, 1 i 1/2 litra
surowa biała kiełbasa, 4 sztuki
żeberka, 300 gram
boczek wędzony, 300 gram
chrzan, 1 łyżeczka
majeranek, 2 łyżeczki
czosnek, 2 ząbki
sól, pieprz
zakwas
śmietana, 2 łyżki
jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na zakwas wymieszać w słoiku. Przykryć folią spożywczą, zrobić klika otworów. Codziennie mieszać. Zakwas jest gotowy po 5-6 dniach.
Do bulionu wrzucić żeberka, gotować około 15 minut. Dodać kiełbasę. Gotować 30 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Wyciągnąć kiełbasę i mięso. Żeberka obrać i z powrotem wrzucić do bulionu. Boczek pokroić w kostkę, lekko zarumienić. Dodać do zupy razem z chrzanem, czosnkiem i majerankiem. Wlać zakwas. Możecie wlać tylko połowę i stopniowo dolewać resztę, żeby kontrolować smak zupy. Ja zużyłam cały. Gotować około 15-20 minut. Przyprawić. Zabielić śmietaną. Podawać z plasterkami białej kiełbasy i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation