Kuchnia

Przepisy

Zdrowe Odżywianie: Nachosy jakich nie kupicie w sklepie!


Składniki na duży talerz:

Mąka pszenna razowa (typ 2000) - dwie szklanki
Masło - łyżka
Przegotowana ciepła woda - ok. 1/2-2/3 szklanki
Sól - trzy szczypty



Do ciasta można dodać również inne przyprawy, np. paprykę jeżeli chcemy otrzymać nachosy paprykowe, lub zioła prowansalskie jeżeli mamy ochotę na nachosy ziołowe ;)



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w jednolitą masę, stopniowo dodając wody - ciasto ma być plastyczne.
Następnie ciasto dzielimy załóżmy na 3 - 4 części - każdą cieniutko rozwałkowujemy i kroimy w trójkąciki lub inne kształty jakie sobie wymyślimy ;)
Trójkąciki wrzucamy na suchą, dobrze nagrzaną patelnie teflonową i (bez dodatku tłuszczu!) i "smażymy" z obu stron dopóki nie zaczną się rumienić - im dłużej leżą na patelni tym są bardziej chrupiące.
Za każdym razem po zdjęciu nachosów z patelni dobrze jest przetrzeć ją ręcznikiem papierowym aby usunąć pozostałą mąkę.


Nachosy świetnie komponują się z różnymi dipami - począwszy od popularnego czosnkowego (jogurt naturalny + czosnek + sól, pieprz, zioła prowansalskie) a skończywszy na bardziej urozmaiconych - ja akurat wtedy podałam je z dipem kurczakowym i paprykowo - serowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation