Kuchnia

Przepisy

"BIAŁA DAMA"

Składniki:

przepis na jeden biszkopt, należy upiec 3 sztuki:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej tortowej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego

poncz: 3/4 szklanki wody + sok z 0,5 cytryny (ponczujemy pierwszy i drugi biszkopt)

masa serowo – śmietanowa:
0,5 kg twarogu zmielonego (może być każdy wiaderkowy)
0,5 litra śmietany kremówki 30%
7 łyżek cukru pudru (spróbujcie czy taka ilość Wam pasuje)
4 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku
puszka brzoskwiń w syropie

masa budyniowa:
1 litr mleka
2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (takie po 40 gramów)
200 gramów czekolady białej
400 gramów miękkiego masła
4 kopiaste łyżki cukru
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
4 żółtka (opcjonalnie, ja nie dałam)

ponadto:
puszka masy kajmakowej (krówkowej, dałam z Gostynia)
2 – 3 garście wiórków kokosowych do posypania ciasta

Przygotowanie:

Biszkopty:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną piane, dodajemy cukry, ubijamy, następnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24x36 cm lub tortownicę o średnicy 33 cm (ja tak piekłam), wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go leciutko, ale równomiernie olejem, wylewamy ciasto, równamy powierzchnię, pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy razem z papierem, układamy na równej powierzchni (nie odrywajmy od razu papieru, dopiero, kiedy wystygnie). W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa biszkopty.


Masa serowo – śmietanowa:
Schodzoną porządnie kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, ubijamy jeszcze przez minutkę. Do śmietanki dodajemy twarożek, ucieramy wszystko razem do dokładnego połączenia.
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być chłodna, ale wciąż płynna), dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy ją z żelatyną, wlewamy małym strumieniem do masy serowej i miksujemy dokładnie.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Pierwszy biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy na niego masę serową z brzoskwiniami, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki. Dopiero kiedy masa nam stężeje, przykrywamy ją drugim blatem biszkoptowym i delikatnie, z czuciem dociskamy.

Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotowujemy, drugą połowę przelewamy do kubka, dosypujemy do niej budyń, cukier i cukier waniliowy, mąkę krupczatkę, żółtka (opcjonalnie), mieszamy dokładnie (najlepiej najpierw łyżeczką, a potem mątewką lub trzepaczką rózgową), wlewamy porcjami do gotującego mleka i mieszamy aż do zgęstnienia masy. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie dodajemy do niej po 1 łyżce miękkiego masła, ucieramy aż do wykończenia tłuszczu.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy, ale ma być lekko ciepła. Czekoladę dodajemy do kremu budyniowego i ucieramy wszystko do całkowitego połączenia składników (ucierałam blenderem).

Drugi biszkopt ponczujemy tak, jak pierwszy.

Na drugi naponczowany biszkopt wykładamy masę budyniową, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy trzecim blatem i leciutko dociskamy. Powierzchnię biszkoptu smarujemy masą krówkową, wygładzamy powierzchnię i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Schładzamy przez parę godzin w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation