Kuchnia

Przepisy

Moje Wypieki | Muffinki z białym serem
Składniki na około 12 sztuk:

2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie 1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g masła, rozpuszczonego
1 szklanka mleka (lub jogurtu/kefiru/maślanki)*
2 jajka

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, mleko, roztrzepane jajka.

Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i z grubsza, tylko do połączenia się składników. Nie mieszać zbyt długo.

Dodatkowo:

250 g sera twarogowego
1 żółtko
cukier wanilinowy (8 g)

Ser twarogowy (250 g) wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym.

Foremki do muffinek wysmarować masłem, wysypać bułka tartą. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Ciasto wykładać do 3/4 wysokości foremki.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

* Jeśli jogurt jest gęsty,można jego dodać jeszcze 1/4 szklanki więcej.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation