Kuchnia

obiad

Kasza pęczak z cukinią i grzybami w sosie pomidorowym

Potrzebujemy:
80-100 g ugotowanej kaszy pęczak
pól cukinii
łyżka koncentratu pomidorowego i około 100 ml przecieru z pomidorów
ząbek czosnku
5 małych pieczarek
5 grzybów suszonych
łyżka kukurydzy konserwowej
sól, pieprz, zioła prowansalskie
trochę wody do podlania
oliwa w spray'u


Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Lekko pryskamy patelnię oliwą (można po prostu wlać pół łyżeczki i rozsmarować) i na nagrzaną patelnię wrzucamy cukinię, solimy i pieprzymy. Trzymamy na małym ogniu aż lekko zmięknie i się podpiecze ze wszystkich stron, musi być rumiana.

W tym czasie kroimy pieczarki w grubsze paski, obieramy czosnek i ścieramy go na średnich oczkach.

Do lekko już podduszonej i podsmażonej cukinii dodajemy pieczarki ,trzymamy około 2 minuty na małym ogniu, a aż do lekkiego puszczenia wody, potem zalewamy lekko wodą, dodajemy zioła prowansalskie, suszone grzyby i dusimy pod przykryciem aż woda odparuje, a cukinia zmięknie jeszcze bardziej.


Powinno to wyglądać tak jak na zdjęciu. Gdy woda odparuje wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat. Trzymamy wciąż na ogniu, żeby zbędna woda z pomidorów odparowała.

Dodajemy kukurydzę konserwową i kaszę, wszystko podgrzewamy i gotowe!

Wartość kaloryczna: 196 kcal
Białko: 7g
Tłuszcze: 3,5g
Węglowodany: 38 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation