Kuchnia

BÓB

Kuchnia w wersji light: Sałatka z bobem, awokado i szynką parmeńską

Rewelacyjna sałatka z bobem, awokado i szynka parmeńską. Idealna właśnie na teraz gdy bez większych problemów możemy kupić świeży bób i szpinak. Bób jest doskonałym źródłem białka,błonnika, żelaza, magnezu, miedzi oraz folianów. Polecany szczególnie osobom na diecie redukcyjnej i w profilaktyce choroby wieńcowej. Sałata jest pełnowartościowym posiłkiem, smacznym i sytym :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
200 g świeżego szpinaku
1 awokado
100 g ugotowanego i obranego bobu
4 plastry szynki parmeńskiej
4suszone pomidory
ziarna sezamu do posypania
dressing: 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki octu winnego


Na dużym talerzu poukładaj: szpinak, obrane i pokrojone w ćwierć plasterki awokado, bób i szynkę parmeńską. Posyp sezamem.
Składniki dressingu umieść w małym słoiczku, dokładnie zakręć i wstrząsaj przez kilkanaście sekund. Dressingiem polej sałatkę przed podaniem.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 314 kcal
węglowodany: 21 g
białko: 11 g
błonnik: 9,2 g
tłuszcze: 25g
cholesterol: 7 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation