Kuchnia

COŚ NA ZĄB

Makaron Farfalle z bobem i kremowym sosem
SKŁADNIKI:

( 2 większe porcje )
* makaron kokardki - 250 g
* bób – 200 g
* dobrej jakości wędzony boczek – ok. 80 g
* cebula dymka – 2 szt
* por – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* śmietana ( u mnie sojowa 17% ) - 150 ml
* olej do smażenia
* sól , pieprz , papryka - do smaku
* szczypiorek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Bób gotujemy w osolonej wodzie , przelewamy zimną wodą.

Makaron gotujemy al dente.

Cebulkę i pora drobno siekamy , podsmażamy na niewielkiej ilości oleju , a następnie dodajemy pokrojony boczek.

Po przesmażeniu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i bób ( bób możemy ale nie musimy obierać – jak wolimy ).

Całość przesmażamy kilka minut , uważając , by czosnek nie przypalił się.

Zalewamy śmietaną i dokładnie rozprowadzamy.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.

Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i świeżym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation