Kuchnia

Py Chotki

Wilgotne ciasto cytrynowe z cukinią… | brunetkawkuchni
Składniki na keksówkę o wymiarach około 27 x 11cm:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
1/2 szklanki oleju lub oliwy (zwykłej, nie extra virgin)
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki maślanki
2 łyżki soku z cytryny (sok z około 1/2 cytryny)
skórka otarta z 1 dużej cytryny
około 1 szklanki startej na tarce cukinii

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mleka

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj i odłóż na bok.

Jajka roztrzep z olejem. Dodaj cukier, maślankę, sok oraz skórkę cytrynową i wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec wmieszaj cukinię.

Do misy z mokrymi składnikami wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.

Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Upieczone pozostaw przez kilka minut w formie, po czym delikatnie przenieś na kratkę do studzenia.

Przygotuj lukier. Utrzyj wszystkie składniki dokładnie, dodając w razie potrzeby więcej cukru lub soku z cytryny, by uzyskać gesty, ale lejący lukier. Udekoruj nim jeszcze ciepłe ciasto.

Zacznij kroić ciasto dopiero, gdy całkowicie wystygnie. Przechowuj szczelnie przykryte.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation