Kuchnia

jedzonko

Kokosowe racuchy z jabłkami
Kokosowe racuchy z jabłkami/10-15 sztuk
300 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży instant
jajko
150 g mleka kokosowego
150 ml letniej wody
3 łyżki cukru
szczypta soli
4 łyżki płatków migdałowych
2 jabłka (u mnie papierówki)
sok z 1/2 cytryny
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
cukier puder
kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, sól, drożdże, przyprawy i mleko kokosowe. Robimy wgłębienie i wbijamy roztrzepane jajko.
Stopniowo wlewamy letnią, lecz nie gorącą wodę i wyrabiamy ciasto trzepaczką lub mikserem przez ok. 3 minuty. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i lśniące, a składniki dobrze połączone.
Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
Po tym czasie kroimy jabłka na cienkie plasterki (nie obierałam) i skrapiamy je sokiem z cytryny. Owoce dodajemy razem z płatkami migdałowymi do ciasta, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy po 2 łyżki ciasta na jeden racuszek i smażymy je z dwóch stron, aż będą rumiane. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi, podajemy na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation