Kuchnia

kuchnia

K-„Bigos” pieczarkowy | Bigos pieczarkowy

Bigos pieczarkowyDostaje od Was prośby, aby umieszczać potrawy proste i szybkie. Dziś będzie prosto, szybko, a do tego tanio. Bigos pieczarkowy (nie wiem skąd wzięła się nazwa, bo nie znajdziemy tu kapusty ;) ) to danie bardzo sycące, które powstaje w 20 minut. Myślę, że szczególnie spodoba się głodnym Panom.
Składniki:
400 g dobrej jakości kiełbasy
500 g pieczarek
500 g cebuli
4 ogórki kiszone
1 duża papryka
150 g mrożonego groszku (jak nie macie, może być też z puszki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól, pieprz

Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, aż będzie szklista. Usmażoną przesypujemy do garnka, a na patelnię na kolejnej łyżce masła podsmażamy pokrojone w półplasterki pieczarki przez ok. 5 minut. Przesypujemy je do garnka z cebulą. Na ostatniej łyżce masła podsmażamy kiełbasę i paprykę pokrojone w kostkę, aż kiełbasa zarumieni się. Przekładamy do garnka i dodajemy jeszcze pokrojone w kostkę i odciśnięte z nadmiaru wody ogórki oraz groszek. Wstawiamy na mały ogień, podlewamy 2 łyżkami wody i dodajemy koncentrat. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy paprykę w proszku. Dusimy wszystko mieszając przez ok. 5-7 minut. Sprawdzamy czy potrawa jest dobrze doprawiona. Bigos pieczarkowy najlepiej smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem.powstajehttp://img3.stylowi.pl//images/items/s/201301/stylowi_pl_kuchnia_bigos-pieczarkowy--poezja-smaku_3366160.jpg w 20 minut. Myślę, że szczególnie spodoba się głodnym Panom.
Skład...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation