Kuchnia

kuchnia

Sałatka z roszponką, grejpfrutem i fetą

Składniki:
1 opakowanie roszponki
2 grejpfruty
1 czerwona cebula
pół kostki fety
garść uprażonych ziaren słonecznika
parę ziaren czerwonego pieprzu (opcjonalnie)
3 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka octu balsamicznego
sól

Roszponkę myjemy i suszymy. Skórę z grejpfruta obieramy w taki sposób, aby nie pozostało na nim białych błon - najlepiej nożem. Później go filetujemy - wycinamy kawałki owoców, między błonami. To co nam pozostało po filetowaniu owoców wyciskamy, mieszamy z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i solą. Do miski wrzucamy roszponkę, wyfiletowane kawałki owoców, pokrojoną w plasterki cebulę i pokruszoną fetę. Zalewamy sosem, mieszamy. Posypujemy słonecznikiem i ziarnami czerwonego pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation