Kuchnia

Moja dieta

Pulpety jaglane zapiekane w sosie pomidorowym


Składniki
- 250 g kaszy jaglanej
- 2 małe cebule
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- łyżeczka cząbru
- pęczek natki pietruszki
- 2 marchewki średniej wielkości
- 2 puszki pomidorów
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżka suszonej bazylii
- łyżka suszonego oregano


Kaszę wsypać do suchego garnka, prażyć cały czas mieszając, aż zacznie intensywnie przyjemnie pachnieć. Przesypać na gęste sitko, przelać wrzątkiem. Ponownie włożyć do garnka i zalać 500 ml osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem do miękkości. W tym czasie pokroić drobno cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć często mieszając, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem oraz cząbrem. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ugotowanej, ciepłej kaszy dodać podsmażoną cebulę, marchewkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać i zwilżonymi dłońmi uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Masa mimo braku jakiegokolwiek sklejacza łatwo się formowała. Pomidory razem z zalewą zmiksować z dodatkiem przypraw, czyli papryką, bazylią i oregano. Sos doprawić solą i wlać do naczynia do zapiekania. Na warstwie sosu ułożyć pulpety. Całość skropić łyżką oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec ok. 45 minut, aż sos zgęstnieje i częściowo wsiąknie w pulpety.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation