Kuchnia

Słodko

Sernik straciatella z malinami i nutellą


SKŁADNIKI NA SPÓD:

300 g zmielonych herbatników kakaowych
ok. 350 g kremu czekoladowego Nutella

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

1 kg twarogu półtłustego, potrójnie mielonego
300 ml śmietanki kremówki 30%
6 łyżek cukru pudru
5 łyżek żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
4-5 łyżek posypki czekoladowej lub startej czekolady (deserowej lub gorzkiej)

DODATKOWO:

ok. 400 g malin
1 galaretka malinowa
500 ml gorącej wody

Nutellę przez chwilę podgrzewamy i łączymy z herbatnikami. Wykładamy na dno tortownicy o śr. około 26 cm, wyrównujemy i dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz startą czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, łączymy z twarogiem. Cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy masę na spód i układamy maliny. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Galaretkę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch sernika. Wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation