Kuchnia
Słodko
SERNIK MANGO NA KOKOSOWYM SPODZIE
tortownica o średnicy 20 cm
KOKOSOWY SPÓD
50 g masła
130 g wiórków kokosowych
2 białka
90 g drobnego cukru
MASA SEROWA
250 g sera mascarpone
600 g twarogu na serniki
100 g drobnego cukru
300 g pulpy mango z puszki lub zmiksowanego, bardzo dojrzałego mango
2 żółtka
1 jajko
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
GALARETKA MANGO
250 g pulpy mango
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka żelatyny
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wmieszać w masę wiórki kokosowe oraz rozpuszczone i ostudzone wcześniej masło. Wymieszać delikatnie po czym masę rozłożyć w tortownicy której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w nagrzanym na 180 stopni C piekarniku.
W misce miksera umieścić sery, cukier oraz pulpę z mango. Całość mieszać płaskim mieszadłem. Gdy składniki się połączą wrzucać do środka pojedynczo żółtka i jajko. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszaną masę serową wylać na podpieczony spód. Sernik wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 150 stopni C i piec jeszcze około 60 minut. Studzić około 30 minut w uchylonym piekarniku, następnie przełożyć na blat. Gdy całkowicie ostygnie umieścić w lodówce na kilka godzin.
Część pulpy z mango podgrzać, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Do masy dolać resztę mango po czym całość umieścić na górze sernika. Podobnie przygotować masę jogurtową, którą następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jej pomocą na masie mango zrobić równoległe cienkie linie. Prostopadle do linii jogurtowych za pomocą wykałaczki wykonać naprzemiennie linie góra/dół, dół/góra. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
MA==