Kuchnia

Słodko

SERNIK MANGO NA KOKOSOWYM SPODZIE

tortownica o średnicy 20 cm




KOKOSOWY SPÓD

50 g masła

130 g wiórków kokosowych

2 białka

90 g drobnego cukru




MASA SEROWA

250 g sera mascarpone

600 g twarogu na serniki

100 g drobnego cukru

300 g pulpy mango z puszki lub zmiksowanego, bardzo dojrzałego mango

2 żółtka

1 jajko

1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej




GALARETKA MANGO

250 g pulpy mango

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki jogurtu

1 łyżeczka żelatyny




Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wmieszać w masę wiórki kokosowe oraz rozpuszczone i ostudzone wcześniej masło. Wymieszać delikatnie po czym masę rozłożyć w tortownicy której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w nagrzanym na 180 stopni C piekarniku.

W misce miksera umieścić sery, cukier oraz pulpę z mango. Całość mieszać płaskim mieszadłem. Gdy składniki się połączą wrzucać do środka pojedynczo żółtka i jajko. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszaną masę serową wylać na podpieczony spód. Sernik wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 150 stopni C i piec jeszcze około 60 minut. Studzić około 30 minut w uchylonym piekarniku, następnie przełożyć na blat. Gdy całkowicie ostygnie umieścić w lodówce na kilka godzin.

Część pulpy z mango podgrzać, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Do masy dolać resztę mango po czym całość umieścić na górze sernika. Podobnie przygotować masę jogurtową, którą następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jej pomocą na masie mango zrobić równoległe cienkie linie. Prostopadle do linii jogurtowych za pomocą wykałaczki wykonać naprzemiennie linie góra/dół, dół/góra. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation