Kuchnia

CIASTA

Ciasto „Biały puch”

Składniki na dużą blachę (około 25 na 35 cm):
na biszkopt:
4 duże jajka
130 g cukru

100 g mąki tortowej

40 g mąki ziemniaczanej

szczypta soli

do nasączenia: 3/4 – 1 szklanka mleka

na masę:
2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wrzątku
660 ml śmietanki 30% (użyłm 2 kubki Mlecznej Doliny)
1 opakowanie śnieżki
2 kubki serka Danio waniliowego (po 150g)
300 g jogurtu naturalnego (jeden większy kubek)
2 tabliczki białej czekolady

Upiec biszkopt. Odważyć potrzebne składniki. Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek). Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec przesiać do masy mąkę i skrobię, następnie wmieszać delikatnie całość wyłączonym mikserem.

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać. Piec około 40 minut. Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm na przygotowaną deskę (dzięki temu biszkopt nie opada). Wystudzić w temp. pokojowej. Wystudzony biszkopt nasączyć równomiernie mlekiem. Biszkopt przez to ostatecznie będzie nieco cieńszy niż przed nasączeniem, ale wilgotny.

Gdy biszkopt się studzi rozpuścić galaretki w szklance wrzątku i wystudzić.
W dużym naczyniu ubić śmietankę z dodatkiem śnieżki, aż będzie puszysta, dodać serki homogenizowane, jogurt i zmiksować. Jedną białą czekoladę zetrzeć na tarce (na średnich oczkach) i dodać masy. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Drugą białą czekoladę zetrzeć na wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation