Kuchnia

Przepisy

300 ml śmietany kremówki 36%
180 ml mleka
150 g białej czekolady, połamanej na kawałeczki
30 g cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny
3 łyżki wody

6 niedużych foremek (125 ml) natłuścić.

W niedużym garnuszku wymieszać mleko, kremówkę, czekoladę, cukier. Podgrzewać, bez zagotowania, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając. Zdjąć z palnika.

Żelatynę w proszku zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i wlać do ciepłej mieszanki czekolaowej, wymieszać.

Rozdzielić pomiędzy foremki/filiżanki. Schłodzić przez 3 godziny (lub dłużej).

Panna cottę serwować na talerzykach, wyjętą z foremek, lub w filiżankach. Z sosem owocowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation