Kuchnia

Przepisy

Mielone kotlety z kurczaka

½ kg mielonego z kurczaka
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
1 cebula, drobno starta
1 łyżeczka suszonej bazylii
4 czubate łyżki startego parmezanu
2 łyżki śmietany
1 jajko
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju dopieczenia

Sos pomidorowy

1 cebula, drobno posiekana
1 łyżka masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
100 ml dobrej śmietany
700 g przetartych pomidorów
1 łyżeczka płatków chilli
sól do smaku
125 g mozzarella,do posypania
2 łyżki posiekanej bazylii do posypania

Wykonanie:

Z podanych składników na kotlety mielone zrób farsz. Uformuj 12 mielonych, okrągłych kotlecików. Ułóż na blaszce wysmarowanej olejem w odstępach i piecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 20 minut.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Cebulę zeszklij na maśle wraz z przyprawami, a potem po kolei dodaj pozostałe składniki oprócz mozzarella i bazylii. Gotuj sos przez 10 minut. Jeśli chcesz możesz sos zmiksować. Ja tego nie robiłam.
Ułóż kotleciki w żaroodpornej formie, wylej sos , a na wierzchu posyp mozzarella. Zapiecz całość w piekarniki na 200 ºC przez około 10 – 15 minut lub do rozpuszczenia mozzarella. Przed podaniem posyp danie pokrojonymi listkami świeżej bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation