Kuchnia

potrawy ziemniaczane

PIKANTNE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA

Składniki:
[przepis własny]
1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku, 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka soli morskiej
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą al dente. Odcedzamy je (możemy je dodatkowo odparować na palniku). Układamy na blasze, polewamy stopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. W tym czasie kmin i gorczycę prażymy na patelni, aż nasionka zaczną podskakiwać. W miseczce mieszamy wędzoną paprykę, kurkumę, sól i nasiona z patelni. Mieszankę wysypujemy na ziemniaki, delikatnie mieszamy i pieczemy dalej przez kolejne 10 minut.

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation