Kuchnia

kuchnia

Tort z truskawkami i białą czekoladą

Tort z truskawkami i białą czekoladą

Biszkopt:
5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie )
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem:
500 ml śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
500 g serka mascarpone
50 g białej czekolady

Dodatkowo:
świeże truskawki
wiórki z białej czekolady

Biszkopt: dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i dalej miksować, aż powstanie sztywna i gęsta piana. Dodać po kolei żółtka i dokładnie zmiksować. Na sam koniec dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką do jajek. Gotową masę przelać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160ºC przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie tortownicę z biszkoptem wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm upuścić na podłogę. Odstawić do wystudzenia. Boki ciasta oddzielić nożykiem od brzegów formy i przekroić wzdłuż na 3 blaty.

Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej ( przestudzoną ). Całość krótko zmiksować do połączenia składników i otrzymania kremu o gładkiej konsystencji. Masę podzielić na 3 części: dwie do przełożenia, jedna do dekoracji.

Całość: na dużym talerzu lub paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Posmarować kremem i posypać truskawkami pokrojonymi w kostkę (lekko wciskając je w krem ). Następnie nakryć drugim blatem ciasta, posmarować kremem i ponownie posypać truskawkami. Nakryć ostatnim blatem biszkoptu . Boki i wierzch posmarować resztą kremu. Truskawki pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu tortu. Boki obłożyć wiórkami z białej czekolady. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation