Twarogowo-bananowy: poprawia samopoczucie
Zawarty w bananie magnez wzmacnia układ nerwowy. To świetny pomysł na energetyczne drugie śniadanie. Składniki na 1 porcję: 1 średni banan, 5 dag chudego twarogu, 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła orzechowego.
Przygotowanie: zmieszaj wszystkie składniki w blenderze. I gotowe. Możesz udekorować listkami mięty. Białko: 20 g. Kalorie: 360 kcal.
Szpinakowy z chia: redukuje zbędny tłuszczyk
Wzmacnia mięśnie i dostarcza dużo żelaza. Składniki na 1 porcję: 1 garść świeżego szpinaku, 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej), kilka truskawek (mogą być mrożone), pół opakowania serka wiejskiego, 1 szkl. chudego mleka.
Przygotowanie: szpinak oczyść, umyj, dołóż resztę składników, zmiksuj. Białko: 23 g. Kalorie: 307 kcal.
Serwatkowo-ananasowy: przyspiesza metabolizm
Bromelina zawarta w ananasie pomoże strawić białko, a błonnik oszuka głód! Składniki na 1 porcję: 1 gruby plaster ananasa, 1 szklanka mleka kokosowego z puszki, 2 łyżki białka serwatkowego (do kupienia w sklepach z odżywkami dla sportowców).
Przygotowanie: wykrój z ananasa zdrewniały środek, pokrój owoc na kawałki i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Białko: 24 g. Kalorie: 300 kcal.
Mleczno-malinowy: działa jak zastrzyk witamin
Maliny - zarówno świeże, jak i mrożone - zawierają witaminy: C, E, B1, B2, B6 oraz minerały: potas, magnez, wapń i żelazo. Składniki na 1 porcję: 1 szklanka malin, 1 szklanka mleka o zawartości tłuszczu do 2 proc., 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, kilka listków mięty.
Przygotowanie: zmiksuj składniki np. w blenderze, ale możesz też połączyć je, intensywnie mieszając. Białko: 14 g. Kalorie: 280 kcal.
Jogurt+kiwi: uodparnia!
Kiwi ma niski indeks glikemiczny, więc nie tuczy (mogą je jeść nawet cukrzycy). Ma też niezwykłe właściwości zdrowotne: obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega zakrzepom. Składniki na 1 porcję: 200 ml (niepełna szklanka) jogurtu naturalnego o zawartości tłuszczu do 1,5 proc., 1 garść natki pietruszki, 1-2 kiwi, 1 łyżka otrąb owsianych.
Przygotowanie: natkę opłucz i posiekaj, obierz cienko kiwi i pokrój na kawałki, zmiksuj składniki w blenderze. Białko: 14 g. Kalorie: 210 kcal.
+ dodatki do koktajli
Możesz dodawać do napojów pestki dyni lub słonecznika (np. łyżkę na szklankę), posiekane orzechy włoskie oraz migdały.
Te dodatki wzbogacą koktajle w minerały, jak również w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Poprawią perystaltykę jelit oraz odciążą wątrobę (dodatkowo białko odbudowuje ten ważny organ).
Konsultacja: Martyna Skibniewska, dietetyczka
Koktajl z malin /©123RF/PICSEL
Koktajl z malin
/©123RF/PICSEL
Naj
Udostępnij
AAA
Polecamy
Zdrowe nerki
Fitness
Diety
Odporność
Choroby kobiece
Samopoczucie
Alergie
Układ krążenia
Kup dietę
Domowa apteka
Reklama
Smaker.pl
Tartinki z owocami
Tartinki z owocami
Leczo z kabaczka
Leczo z kabaczka
Najeżone ciasto
Najeżone ciasto
Reklama
Styl.pl
Wszystko od nowa
Wszystko od nowa
Stało się – Beata postanowiła wreszcie zawalczyć o własne szczęście.
Mała wielka zmiana
Mała wielka zmiana
Jedna fryzura, trzy uczesania.
I co z tym mięsem?
I co z tym mięsem?
Mięso jest źródłem cennego białka i łatwo przyswajalnego żelaza. Może być zdrowe, pod warunkiem jednak, że będziemy właściwie je przyrządzać.
Reklama
deccoria.pl
KONKURS: Mój sposób na letnie przetwory
KONKURS: Mój sposób na letnie przetwory
W domu Ewy Błaszczyk
W domu Ewy Błaszczyk
Jedz go codziennie i zobacz, co się stanie!
Jedz go codziennie i zobacz, co się stanie!
Czytaj więcej na
http://kobieta.interia.pl/zdrowie/diety/news-dietetyczna-rewelacja-koktajle-bialkowe,nId,2243059#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox