Kuchnia

zioła / nalewki / koktajle

Nalewka Bożonarodzeniowa - JaWagabunda.pl
Przepis na : Nalewka Bożonarodzeniowa

Składniki : Nalewka Bożonarodzeniowa

1 litr wódki 40 %
200 ml spirytusu 96 %
20 dkg suszonej żurawiny
10 dkg suszonej moreli
10 dkg suszonych daktyli – w całości
10 dkg fig
10 dkg suszonej śliwki
1o dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich
15 dkg migdałów
2 pomarańcze ( lub 4 mandarynki) – ekologiczne – pokrojona w plastry razem ze skórką*
kawałek imbiru – dla ostrości
spora laska cynamonu
suszona skórka z pomarańczy lub cytryny
6 goździków
2 anyżki, 2 ziarna kardamonu – opcjonalnie, ale warto dorzucić

Przygotowanie : Nalewka Bożonarodzeniowa

Przygotować odpowiednio duży słój, który można będzie szczelnie zamknąć.
Do słoja włożyć przygotowane składniki.
Zalać wódką i spirytusem.
Odstawić na kilka tygodni: 6 – 8, najlepiej w ciemnym miejscu.
Od czasu do czasu można nalewkę przemieszać.
Po 6 – 8 tygodniach nalewkę przefiltrować. Najpierw przez gazę – żeby zatrzymać grubszy osad, a następnie przez papier kuchenny ( który można położyć na zwykłe sitko) albo filtr do kawy.
Przelać do butelek i zamknąć.
Nalewka jest gotowa do spożycia od razu, ale można ją “leżakować”.

Wskazówki:

Mandarynki mam z własnej uprawy w donicy. Więc używam ich ze skórkami bez obaw. Jeśli natomiast używamy pomarańczy czy mandarynki ze sklepu, to koniecznie kupmy ekologiczne, nie pryskane. Można także dorzucić więcej skórki suszonej.
Pomarańcze, mandarynki i skórki dobrze jest dać na spód – żeby nie pływały po powierzchni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation