Fotografia

Bol

Żeberka w Coca Coli

Składniki:

1,2 kg ładnych żeberek
ok. 2 szklanki Coca-Coli

marynata:

1-2 łyżki soli
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Mięso oczyścić, osuszyć i pokroić na kawałki. Każdy kawałek dobrze natrzeć solą. Czosnek rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mieszanką posmarować mięso. Odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć na patelni z obu stron. Tak przygotowane kawałki mięsa umieścić w naczyniu do zapiekania i zalać Colą, tak by zakrywało mięso do 3/4 wysokości.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temperaturze 180C przez 90 minut. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 20-30 minut, by mięso pięknie się zrumieniło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation