Kuchnia
cukinia
FIT WRAPY z Newellą, grillowaną cukinią, szpinakiem, mango i orzechowym dipem
składniki na 6 sztuk:
naleśniki pełnoziarniste:
2 szklanki chudego mleka
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
3-4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
szczypta soli
łyżeczka suszonego tymianku (lub bazylii)
farsz:
jedno mango pokrojone z słupki
3 garście listków szpinaku baby
opakowanie Newelli wędzonej pokrojonej w plastry
jedna nieduża cukinia
2 łyżki oliwy
szczypta soli
szczyta świeżo zmielonego pieprzu
opcjonalnie: cienko pokrojona papryczka chilli
dip:
2 łyżki masła orzechowego (bez cukru i soli)
łyżka sosu sojowego
łyżka oliwy
łyzka soku z cytryny
ćwierć szklanki wody
szczypta pieprzu cayenne
1 mały ząbek czosnku (można pominąć)
wykonanie:
1. Wszystkie składniki dipu umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki sos. Wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, aby smaki się przegryzły.
2. Cukinię kroimy na półplasterki o grubości około 5 mm. Każdy z nich smarujemy cienko oliwą, delikatnie solimy i odstawiamy na kilka minut.
3. Dokładnie mieszamy składniki ciasta naleśnikowego. Wylewamy porcjami (po około 100ml) na patelnię o średnicy 28-30 cm i nieprzywierającej powierzchni. Smażymy na średnim ogniu, z obydwu stron, aż nabiorą złotawego koloru.
4. Cukinię układamy na rogrzanej patelni. smażymy około 2 minut i obracamy na drugą stronę. Gdy lekko się zarumienią zdejmujemy i układamy na papierze kuchennym, który wchłonie ewentualny nadmiar tłuszczu i płynu.
5. Każdy z placków smarujemy cienko dipem, a nastepnie układamy na nim trochę szpinaku, kilka plastrów newelli, chilli, cukinii oraz paseczków mango. Całość zawijamy i pałaszujemy na zdrowie! :)
składniki na 6 sztuk:
naleśniki pełnoziarniste:
2 szklanki chudego mleka
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
3-4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
szczypta soli
łyżeczka suszonego tymianku (lub bazylii)
farsz:
jedno mango pokrojone z słupki
3 garście listków szpinaku baby
opakowanie Newelli wędzonej pokrojonej w plastry
jedna nieduża cukinia
2 łyżki oliwy
szczypta soli
szczyta świeżo zmielonego pieprzu
opcjonalnie: cienko pokrojona papryczka chilli
dip:
2 łyżki masła orzechowego (bez cukru i soli)
łyżka sosu sojowego
łyżka oliwy
łyzka soku z cytryny
ćwierć szklanki wody
szczypta pieprzu cayenne
1 mały ząbek czosnku (można pominąć)
wykonanie:
1. Wszystkie składniki dipu umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki sos. Wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, aby smaki się przegryzły.
2. Cukinię kroimy na półplasterki o grubości około 5 mm. Każdy z nich smarujemy cienko oliwą, delikatnie solimy i odstawiamy na kilka minut.
3. Dokładnie mieszamy składniki ciasta naleśnikowego. Wylewamy porcjami (po około 100ml) na patelnię o średnicy 28-30 cm i nieprzywierającej powierzchni. Smażymy na średnim ogniu, z obydwu stron, aż nabiorą złotawego koloru.
4. Cukinię układamy na rogrzanej patelni. smażymy około 2 minut i obracamy na drugą stronę. Gdy lekko się zarumienią zdejmujemy i układamy na papierze kuchennym, który wchłonie ewentualny nadmiar tłuszczu i płynu.
5. Każdy z placków smarujemy cienko dipem, a nastepnie układamy na nim trochę szpinaku, kilka plastrów newelli, chilli, cukinii oraz paseczków mango. Całość zawijamy i pałaszujemy na zdrowie! :)
MA==