Kuchnia

Przepisy kulinarne

PIEROGI Z BOBEM I MIĘTĄ
składniki na około 50 sztuk:

ciasto:

3 pełne szklanki mąki pszennej

1 szklanka bardzo gorącej wody

szczypta soli

farsz:*

800g świeżego bobu (trochę odejdzie przy obieraniu)

1 duża cebula

1-2 ząbki czosnku

garść posiekanych liści mięty**

1-2 łyżki soku z cytryny

świeżo mielony pieprz

kilka łyżek oleju

sól

*oprócz wymienionych składników do farszu można dodać również ulubiony gatunek białego sera zmniejszając odpowiednio ilość bobu. Może być tradycyjny twaróg lub ricotta albo feta. Nie jest to jednak konieczne. Dobrze doprawiony farsz z samego bobu również smakuje przepysznie.

**zamiast mięty możecie użyć liści szpinaku lub nawet natki pietruszki. Można również poeksperymentować z innymi ziołami.



wykonanie:

1. Bób wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy kilka minut. Następnie przepłukujemy go zimną wodą, dzięki czemu zachowa zielony kolor. Następnie obieramy go skórek i rozduszamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka się zeszkli, a następnie dodajemy do bobu wraz z posiekaną miętą i pozostałymi składnikami.

2. Do miski wsypujemy mąkę, sól i zalewamy bardzo gorącą wodą. Nie musi to być wrzątek, bo i tak nie byliście w stanie wyrabiać tak gorącego ciasta rękoma, ale wystarczy odczekać 2-3 minutki od zagotowania wody. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez około 5-10 minut. Jeśli parzy należy oczywiście chwilę poczekać, ale tylko tyle ile będzie konieczne. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy, aby odpoczęło na około 10-15 minut.

3. Gdy ciasto odpocznie dzielimy ja na dwie części, z których każdą rozwałkowujemy bardzo cienko na delikatnie posypanej mąką stolnicy. W między czasie można kilkukrotnie odkleić cały płat ciasta od stolnicy i znów minimalnie podsypać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła jak najbliżej siebie. Każde z kółek kładziemy na dłoni tak, aby ta strona, która przylegała do stolnicy była na wierzchu. Na kółko kładziemy solidną łyżeczkę farszu, a następnie sklejamy pieróg zaczynając od środka ku bokom, wciskając kciukiem farsz do środka. Trzeba uważać, aby farsz nie dostał się pomiędzy sklejane brzegi, bo wówczas jest ryzyko, że pieróg rozklei się podczas gotowania. Posklejane pierogi odkładamy na tacę lub oprószony mąka stół i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały.

4. W garnku zagotowujemy sporą ilość wody i wrzucamy partiami pierogi - mniej więcej po 10 sztuk na raz na średnią wielkość garnka. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze około 4 minut i odcedzamy sitem. Jeśli nie zamierzacie podać pierogów od razu nie należy ich kłaść gorących jeden na drugim, ponieważ mogą się posklejać.

5. Pierogi podajemy ozdobione listkami mięty. Można również skropić je olejem lub dodać kilka listków masła oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli lubicie można je również podsmażyć na masełku, dzięki czemu smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation