Kuchnia

Kulinaria

Tarta z toffi i bananami
Składniki:
Na spód
285 g herbatników Leiebniz z ciemną czekoladą
100 g roztopionego masła
32 g cukru waniliowego
Na toffi
200 ml śmietanki 36 %
270- 300 g brązowego cukru
100 g masła
Dodatkowo
3-4 banany
375 - 500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru lub cukru waniliowego
Wykonanie

W malakserze rozkruszyć ciastka na drobny pył. Dodać cukier waniliowy i rozpuszczone masło. Wymieszać. Wysypać na dno i boki tortownicy (24 m), wyrównać i mocno docisnąć. Schłodzić.
W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło. Dodać śmietankę, wymieszać i wsypać cukier. Podgrzewać nie przerywając mieszania, aż masa zgęstnieje, a cukier dokładnie się rozpuści. Ostudzić kilka minut. Wyłożyć na schłodzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem lub cukrem waniliowym.
Przed podaniem banany pokroić, ułożyć na tarcie. Nakryć warstwą śmietany i dowolnie ozdobić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation