Kuchnia

Domowe przetwory i nalewki

Sos słodko-kwaśny

- pomidory, 3kg
- cebula, 1kg
-papryka czerwona/żółta wg uznania, 3sztuki
- ananas z puszki pokrojony, 1 puszka
- pędy bambusa w puszce, 1 puszka
- po 1/2 łyżki chilli, czosnku suszonego, soli
- po 2 łyżki musztardy, papryki słodkiej, mąki ziemniaczanej
- po 1 łyżce curry, pieprzu mielonego, kucharka/wegety
- 2 szklanki cukru-
- 1 szklanka octu
- marchewki pokrojone w słupki, 3-4 sztuki
- kukurydza w puszce

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać cebulę pokrojona w kostkę, sól. Gotujemy ok. 1 godz. bez wody.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - ananasy bez soku (ale sok zostawiamy!!), pędy bambusa bez wody, kukurydze odsączoną z zalewy, paprykę, marchewkę i przyprawy - gotujemy ok. 1 godz.
Pod koniec gotowania mieszam mąkę z sokiem z ananasów i dodaję do sosu. Gorący sos wlewamy do słoiczków i zakręcamy. Ja nie pasteryzuje tylko układam do góry dnem i czekam aż wystygną. Dla pewności zawsze przed napełnieniem wszystkie słoiki i przykrywki parze w piekarniku (temp. ok 90-100^C, włączam termoobieg i lekko uchylam drzwiczki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation