Kuchnia

tort, torty, torciki

Tort śmietankowy z owocami (środek jagodowy) - dzisiaj zrobiłam.
Biszkopt: 10 jajek + 30dag cukru ubić mikserem na puszystą masę (najlepiej misę z jajkami włożyć w drugą, większą a na dno wlać trochę wrzątku - podgrzane parą jajka pięknie i szybko się ubiją). Do ubitych jajek dodawać małymi porcjami 25dag przesianej mąki tortowej. Gotową masę wylać wstążkowo do tortownicy (tutaj prostokątna) wyłożonej papierem i włożyć natychmiast do nagrzanego piekarnika - 160 stopni na 50min(grzanie góra-dół). Po upieczeniu przewrócić tort "do góry nogami" i położyć na czystym, lnianym ręczniku(żeby nie opadł), po ostudzeniu wyciągnąć z formy i udekorować wg uznania. Do tego tortu użyłam 2 śmietany kremówki ubite z dwiema czubatymi dużymi łyżkami cukru pudru (dzięki temu nie jest za słodki) i dwoma fixami zagęszczającymi śmietanę. Owoce: litr jagód(w środku, dałam bardzo gęsto), 2 łyżki jagód rozgniotłam widelcem z łyżeczką cukru, żeby puściły sok i wymieszałam z połową bitej śmietany, rozsmarowałam i wyłożyłam gęsto jagodami(jedna przy drugiej); winogrona jasne i ciemne, połówki dałam na boki, ramkę i napis; pisakiem cukrowym zrobiłam łodygi + liście mięty i kwiatki z jagód.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation