Kuchnia

tort, torty, torciki

Tort śmietankowy z owocami - nie za słodki - dziś robiłam:-)
Biszkopt: 10 jajek ubić z 30dag cukru. Najlepiej zrobić to wkładając miskę z jajkami i cukrem do większej miski z gorącą wodą na dnie - para podgrzewa jaja dzięki czemu pięknie i szybko się ubijają. Do ubitych jaj stopniowo dodawać przesianą mąkę 25dag i delikatnie mieszać. Gotową masę wyłożyć do tortownicy na papier do pieczenia i natychmiast włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni(bez termoobiegu), piec 50min. Po upieczeniu wyjąć biszkopt i obrócić go "do góry nogami" i położyć na lnianym ręczniku - żeby nie opadł. Po wystudzeniu wyjąć z formy, pociąć w plastry i dekorować.
Ten tort przełożony jest 3 razy ale jak ktoś umie, to może i 4 razy;-).
Bita śmietana: 3 śmietany kremówki ubić z 3 dużymi łyżkami cukru pudru i 3 fixami zagęszczającymi do śmietany. Na każdym piętrze dałam inne owoce, tutaj: wiśnie, banany, maliny a na górze kiwi, jagody, winogrona - można dać jakie się lubi i dowolnie mieszać. Boki obsypuję dekorkami owocowymi lub owocami w plastrach. I do lodówki. Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation