Kuchnia

DŻEMY i PRZETWORY

Domowy ketchup BBQ | kuchniaagaty.pl
Składniki
puszka siekanych pomidorów - 1 szt
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
oliwa - 2 łyżki
ziele angielskie - 3 ziarna
goździki - 2 szt
kolendra - 1/4 łyżeczki (ziarna lub mielona)
liśc laurowy - 2 szt
śliwki suszone - 4 sztuki
cukier dark muscavado - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 3 łyżki
sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj wszystkie przyprawy.
Smaż 30 sekund, po czym dodaj pomidory, śliwki, ocet i cukier. Gotuj ma małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 20 minut), przypraw do smaku. Wyjmij liście laurowe, całość zmiksuj na gładki sos.
Gdyby sos po zmiksowaniu okazał się zbyt rzadki, gotuj go jeszcze chwilę, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation