Kuchnia

Dietetycznie i lekko

makaron penne pesto z brokułami i cukinią


Potrzebne nam będą:
1 mała cukinia pokrojona w półokręgi
około pół główki brokuła podzielonego na różyczki
200 g makaronu penne
pół szklanki orzechów nerkowych

A na pesto:
ŚWIEŻA bazylia - dość duży pęczek a właściwie cała doniczka
5 orzeszków nerkowych (w oryginalnym pesto używa się piniowych)
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Zacznijmy od podprażenia orzechów. Pół szklanki nerkowców wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła lub oleju. Prażymy, aż zrobią się lekko brązowe i aromatyczne.
Wstawiamy wodę na makaron. Jak zacznie się gotować, wrzucamy łyżeczkę soli i makaron penne.
Teraz przejdźmy do podduszenia warzyw. Na patelnię lejemy około 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cukinię i brokuła oraz odrobinę soli. Warzywa dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, dosyć często mieszając.
Warzywa się duszą - my zróbmy sos! A robimy go tak: 5 łyżek oliwy, duużo bazylii, orzeszki oraz szczyptę soli i pieprzu miksujemy. Do oryginalnego pesto dodaje się parmezan, który my pomijamy a i tak będzie pysznie.
Ugotowany makaron wrzucamy do warzyw, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i po 2 mniej więcej minutach dodajemy sos pesto.
WAŻNE: po dodaniu pesto, nie podgrzewamy już dania. Podgrzana oliwa traci swoje cenne właściwości a bazylia często robi się gorzka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation