Kuchnia

ciasta

Naleśniki jaglane z malinami i borówką

Składniki na 2-4 osoby:

300 g ugotowanej kaszy jaglanej
100 g mąki
250 ml mleka migdałowego lub innego dowolnego
50 ml wody mineralnej
2 średnie jajka od szczęśliwej kury
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli morskiej
klarowane masło lub oliwa do smażenia
owoce sezonowe według uznania
syrop klonowy lub miód akacjowy
jogurt naturalny (opcjonalnie)
1 łyżka naturalnego kakao

Przygotowanie:

Zmiksuj bardzo dokładnie wszystkie składniki i odstaw masę do naleśników na 10-15 minut.

Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane i smaż naleśniki po 2 minuty z każdej strony. Odstaw do ostygnięcia, aby nabrały bardziej zwartej i chrupkiej tekstury.

Serwuj z ulubionymi owocami i aksamitnym jogurtem posypane naturalnym kakao.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation